Folow Me?

Jangan Pottong…!

Aduhai… Sudah lama aku membizikan diri ini. Dan selama itulah aku tidak mengupdate blog aku ini. Tahun baru bakal menjelma jadi sudah tentu azam baru pun akan menjelma jugak kan? Huhu.. seperti biasa, azam aku setiap tahun yang tak pernah tercapai iaitu untuk meng’kurus’kan diri. Malah aku rasa azam itu semakin jauh seperti Wakaf Tengah dengan Gong Badak. Aik..? Jauh ke Gong Badak dengan Wakaf Tengah? Jauh… Tak caya, tanyela mak aku.. haha.. Jadi azam aku sempena tahun baru yang bakal menjelma ini adalah untuk… Untuk.. haha.. Rahsia ah.. tapi korang teka la ye.. Kalau betul, teh tarik akan dibelanjakan..

Sekarang ni aku dalam proses buat lesen kereta. Aduh.. penat gak nak buat lessen kereta ni. Penat menunggu la. Bukan sket orang kat PSM owr… Aku belajar memandu dengan cikgu Syam.. Muda agi, dalam 27 tahun. Aku lemah sikit dalam bab bawak kereta manual ni. Tangan kiri ni nano sikit. Nak pegang gear sokmo. Pahtu bila nak turunkan gear macam gear 4 ke gear 2, aku wak turun terus.. huhu.. Sepatutnya, dari gear 4, ke gear 3, kemudian baru gear 2.. Sebab tu lah aku kena tegur sokmo di cikgu Syam ni.. huhu.. aku rasa la kan, mesti aku failed punya bila test dengan JPJ nanti. Adoy…

Tapi bukan pasal buat lessen ni aku nak cerita. Aku nak cerita pasal motor aku ni. Ada pomen dop kat ni? Macam ni, aku pergi la dekat kedai motor yang aku beli ni.. aku masuk kedai, maka terjadi la dialog antara aku dan dia…

Orang Cina Tua (OCT)

Aku Yang Smart (AYS)

OCT: Apahal?

AYS: Motor tu(sambil tunjuk kat motor aku), bila nak start je, ye mapuh.. bukan mapus gane, macam tekan starter, yer mampus lalu.. lampu kat meter dop nyale………

OCT: Owh, mung kene beki kat chok ye, chok ye, kene gini(sambil wak demo dekat motor LC berdekatan).. pahtu, bla3… bla3..

Ye cakap pasal chok je..

Lantas aku pun ajak ye tengok motor aku.

AYS: Motor ni mana ade chok….

Senyap ye.. pahtu ye suruh aku bawak motor tu masuk dalam kedai.

Aku pun terang la pulak dekat ye..

AYS: Motor ni, masa tengah bawak, ye ada mapus.. Tadi mapus gok.. bateri kowt… Bila buka suis, meter tu pusing lu pahtu…

OCT: Semua motor skuter gini, meter akan pusing dulu..

AYS: aduh.. dengo dulu.. Jangan Pottong!!!(sebab tu tajuk gitu.. huhu..) Aku naik angin dah dengan apek ni..

Lama jugak la aku cakap dengan apek ni. Tapi dia ni, selalu je potong cakap aku.

Bila aku dah tensen, aku abaikan dia dan pergi terang pasal motor aku ni dekat pomen yang ada kat situ. Pomen tu dok tahu lagi rosak menda.. abis dibogelkan motor aku tu..

Lepas tu OCT tu tanya aku yang ada tikus dop kat rumah aku. Aku jawap la takdop. Pahtu ye kate, ‘mung mana tahu.. mung tito malam2 mung mana sedo ade tikus masuk dalam ni gi kerit wayar dia.. ‘

Aii.. Apek ni nak wak klako la pulak. Masa aku tengah berang gini..

Apek tadi tu wak kerja memang kasor… Membara hati aku ni.. Dipendekkan cerita, lepas buka cover set, cek wiring, tak dop rosak gape satu.. Lepas tu, aku tanya la berapa yang kena bayar. Pomen tu kata tak payah la.. TAPI, OCT tu kata pergi kat kaunter.. Aku pergi la dengan OCT tu. Dia bagitau la dekat kerani tu yang nak bayar upah cek wiring. Ayat dia:

OCT: Ni budak ni nak bayar upah cek motor. Seluruh badan cek, buka cover set, cek wiring, bla3.. bla, bla..

Kerani Cina: 20 ringgit..

Adoy.. 20 ringgit sapa?? Dok baiki mende pun.. memang tekan ah.. Tapi terpaksa la bayar jugak.. Adoy.. Cina2.. Patut pun ada orang nak saman kedai tu tadi. Bising bangor kedai tadi dengar perbalahan lidah yang berlaku. Aku curi-curi dengar je la.. hek8..

Kemudian, aku pun balik la dengan hati yang tidak berpuas hati.

Tu je aku nak ceritakan sebenarnya.. Takde yang istimewa pun.

Next, aku nak tanya korang la, korang pernah tak jalankan experiment iklan tv3? Menurut kajian aku, masa iklan adalah antara 4-6 minit dan jumlah iklan dalam 5-9 iklan.. Astro Ria pula masanya adalah antara 3-4 minit dan jumlah iklannya pula adalah antara 5-7 sahaja.. So ada sapa2 tak yang jalankan experiment cam aku ni? Kalau ada, kita sharela rizultnya ya.. haha..

Hmm.. Sempena tahun baru ni, aku mengucapkan Selamat Tahun Baru Happy New Year 2010. Jangan sampai macam yang aku kata tahun lepas terjadi iaitu, jangan sampai ada anak haram lahir bulan 9 ni.. huhu.. Paham2 la ya..

So, dengan merendah diri, aku minta izin untuk out dan akan kembali pada post seterusnya bila ada mood untuk mengepost.. haha..

p/s: Aku memang tak percaya yang sakit mata boleh berjangkit pasal aku tak pernah kena walaupun aku pernah bertentang mata dengan kawan aku dahulu masa dia hidap penyakit ni.. tapi sekarang ni, mak aku sakit mata, so patutkah aku mencubanya sekali lagi? Lepas tu, apa azam tahun baru korang untuk tahun 2010 nanti..?

14 comments:

Anonymous said...

Apih nk kurus??? haha.. xyah2.. xcute ekgi.. huhu

Redhotspicy said...

mu xdop kje ajop ke sapa wat xperimnt g2?
bkn mu kje ke?
ari2 kbo nk ajk ak kje gop..taek guh!

arefief007 said...

dh dpt dh duet nk wak lesen kete, xmangat dhla nk keje.. haha.. aku nk keje nk cari duet wak lesen je.. so, aku tlk r temuduga tu

sHiNE said...

wah.. ada gak ae org buat xperimnt cam2.. haha.. nk try la skali

Meet The Lynn said...

biarpun kte xpenah brckp,tpi aku wse kte ade keserasian ah!haha..azm bru,nk krus!

arefief007 said...

shine-->
bila da dpt rizult, kongsi la eyk.. haha

lynn-->
ye ke kite xprnah brcakap? haha..

Anonymous said...

waa.. epy new year eyk
azam kite taon ni nk dpt strek a+ SPM..
huhu..

Meet The Lynn said...

kte penah brckp,tpi xau ble..huk3

Meet The Lynn said...
This comment has been removed by the author.
ashwini said...

Good post….thanks for sharing.. very useful for me i will bookmark this for my future needed. thanks for a great source.
SEO Services

arefief007 said...

lynn-->
asenyer taon ni ade kowt.. lam handy kowt.. haha.. mase ngah men2 mase tu

-Bambino- said...

aku kbo da kete turun gear se2..
BIJOK GEMOK EA..

Meet The Lynn said...

huk3..ye kowt,bile da lam handy tu ssoh nk cam sore pye..

arefief007 said...

bambino-->
ayah aku ajo suh turun gear lalu.. haha..
mat cak ajo g2 gok..
saje j psm owr..
haha..