Folow Me?

Dan akhirnya...

Salam satu malaysia..

Lama dah rupanya aku dok update blog ni. Bila tengok kat blog org lain, hampir sebulan rupanya... hak8.. sekarang ni idea takdop mana ekpun. Nak cerita pasal aduka taruna, kekgi dop pasal-pasal pulok aku kena saman di dia ekgi. So, aku nak cerita pasal ujian kereta hari ni la. Memang banyak berlaku perkara yang menyayat hati dan menyakitkan hati... huhu..

Selepas hantar muzark ke pangkuan keluarga dalam pukul 9, aku terus ke PSM. Masa ni aku tengok sekolah teknik airport kowt ade pertandingan merentas desa. So, aku dok jadi gi kat PSM sebab awal lagi. Masa aku pukul 11. Jadi aku layan la tengok orang merentas desa ni. Bila dipikirkan balik, syok jugok merentas desa ni rupanya... huk8.. teringat kenangan masa form 1 di mana aku mendapat nombor 38... hak8... Nombor 37 masa tu kimin nyet.. dapatlah jugak aku sumbang 1 mata ke rumah beta... huhu..

Lepas tu, aku pun pergi la kat PSM tu dan tengok orang menjalani ujian. Dalam hati aku, aku berdoa supaya aku lalu dekat jalan A/C. Sebabnya jalan B ni aku baru sekali berlatih. Dalam tengah syok tengok, ada sorang pompuan ni, dia tak undur dulu kereta, so dia terus kona and hit belakang kereta depan. Mungkin sebab terkejut, dia tekan minyak, sapalah kereta tu langgar benteng and then tayar depan sebelah kanan terangkat sebelah sana. Kasihan.. So, aku dengan para lelaki yang macho yg lain tolong la cikgu angkat kereta tu. Merah Padam muka perempuan tu. Aku mula takot.. huhu...

No giliran aku ialah no 4.. Angka tuah tu pasal besday aku pun no 4, besday ehem2 pun nombor 4.. huhu..


Tiba giliran aku. Masa nak serahkan borang tu, adala sorang cikgu ni, dia main-mainkan aku. Dia suruh aku serahkan borang ni kat cikgu yang ada sebelah dia. Padahal aku tengok orang depan aku tadi letak je kat pondok tu. So, aku tak percaya la. Masa aku nak letak situ, dia marah aku, 'Aku suruh mung bagi kat dia ni kan..! Mung gi letok situ wak mennde..!

Aku memang naik angin dah sikit. So, aku bagi jela dekat orang tu. pahtu dia kata,'mung ingat aku main-main? Ujian ni kan..! Nak main-main mende nyer!'.Pahtu bila tengok orang belakang aku letak macam tu je dekat pondok tu, aku naik angin. Cepat-cepat aku pergi dekat kereta, start enjin, ready nak naik bukit. Tapi, aduh.. tali pinggang dok ingat nak pakai. Tanpa berfikir panjang, aku lepas stereng, tarik tali pinggang.. kereta tengah gerok masa ni.. aku kata padan dah.. dok lepas doh gini.. tapi mungkin JPJ tu xperasan kowt.. huhu..

Ujian bermula. Aku masih marah lagi ni. Masa JPJ suruh naik, aku naik je. Laju pulok tu. Sapa terlebih sikit tayar dalam garisan kuning. Lantas JPJ tu kata, 'undur skit, undur skit.. OP2.. Ok, jalan..!' Aku bajet dop lulus dah masa ni. Pahtu makin la tekan. Cepat-cepat aku buat parking dengan jan mati. Laju gila. tak pernah aku buat gitu masa tengah training... hak8..

Lepas tu aku terus pergi dekat pondok atas bukit. Tengok kertas aku, lulus.. Alhamdulillah.. Nasib baik aku dok langgar je tiang masa buat parking sebab bajet kandas dah dekat bukit tadi.

Tunggu lam 10 minit, 'AFIF IZWAN ABD HAMID..."

Awak lalu ikut jalan B naik kereta nombor 67.. NAH!!! Jalan B! Hok paling aku takot sekali sebab training jalan ni skali jer.. JPJ tu berisi skit tapi baik. Aku kata dalam hati, ' huh, doa din dimakbulkan.. sudah dah, gerok ke dop au kereta ni, din doa xgerok.." hak8.. ayat tu la terlintas dalam kepala hotak aku ni masa ni..

'Okay, boleh mula..' JPJ tu kata. Aku pun matikan enjin, buat lima perkara tu. Baiki tempat duduk, cermin, pakai tali pingang, start enjin, viper and check signal. NAH!!! Awal dop awal baiki cermin dengan baiki tempat duduk saloh. Terus hilang semnagat. Pasalnya, aku ingat lagi masa teori aritu, '5 perkara ni awak kena score.. kalau saloh satu je, kemungkinan besar awak akan kandas..' Hilang terus semangat. So, aku bawak baharambang je. Dok sapa suku jalan, 2 lagi kesalahan. Jadi 4 salah. Nak lulus, maximum salah 4. Perjalanan jauh lagi. Lagi semangat hilang. Aku pun dok tahu mende aku buat dalam kereta tadi. Sapa mintak dengan JPJ tu nak pasang radio. Tapi sayang, dok buleh.. huhu..

Masa 2/3 perjalanan, JPJ tu tiba-tiba tanya, 'awak ada makwe dop? Kalau ada, awak nak bawak makwe awok gi mana kalau lulus?'

Dengan penuh kejujuran dan kemachoan aku jawab, 'Ada makwe, tapi dop kahwin agi dokleh la nak bawak jauh-jauh..' dia balas, 'dah nak bawak bini awak kekgi la..'

'Genting, genting highland..' aku jawab tanpa berfikir panjang... huhu.. dia balas, 'kalau awak nak bawak bini awak gi genting, minggu depan xsapa lagi...'

Aku paham maksud dia. Dia suruh aku bawak laju la tu. Aku balas, 'Takpe, dapat lesen kekgi, bawak laju la.. Tapi tetap patuh peraturan had laju..' huhu.. Tapi aku tetap bawak 40-50 walaupun dia tetap suruh aku bawak laju.. hak8.. Trick JPJ.. Aku dah tahu trick dia pasal banyak dah aku scout blog orang yang menceritakan pengalaman masa ambil lesen ni. Semua JPJ suruh bawak laju. Kan kalau bawak laju, dia nak bagi lulus or tolong bayor 90 ya takpe gok.. kan2?

Tapi aku tetap sedih campur marah. Marah pasal kes dekat bukit tadi dok abis lagi. Aku salah 4 dah, payah nak lulus. Perjalanan jauh lagi. Aku bawak je sambil layan perasaan duk pikir mana la nak cari 90 ya ni.

Dipendekkan cerita, masa nak parking dekat blok b tu, kereta berhenti je, JPJ tu keluar slalu. SOH! Memang aku kandas kalau giny.. Dahla sebelum aku tu ramai jugak hok kandas ni. Bila nak sain, aku tengok, 16/20.. hak8... gembira tak terkata. Bila cikgu suruh sain borang, aku sain bapok gitu... hak8..

Jadi pengajarannya, jangan la bawak semangat sangat masa tengah test, anda takkan lulus. Jadi, bawalah kereta dengan baharambang sekali. Anda pasti lulus... Hak8.. Bagus punya nasihat...

Okayla.. Nak pakai smart-smart, pergi gunting, ambik gambar lak ni.. hak8.. Tak sabar dah nak pergi pejabat JPJ kat bandar tu.

Kepada kawan-kawanku yang belum menjalani ujian tu, jangan takotla.. buat je amcam yang aku buat ni.. hak8.. tambahkan mood marah anda.. Pasti berjaya.. Chow..

P/S: Tak payah dah pergi PSM lepas ni.. huhu..

13 comments:

Anonymous said...

Tahniah2..
bukan sng nak lulus..
lepas ni mg r plk ato ayah mg gi skoloh.. huhu

Anonymous said...

tahniah...p/s:sapayg xpkai tdung owr??/ meh aku nak blasah gak, mlokan le'best jerk.....hahaa...

Dr. Yumi said...

btl ke apih dpt no 37 mse mrnts dse form 1?? hehe.. nway, thniah la.. cpt mg wt lsen owh

kuniy said...

tahniah apih..dpat lesen dohh.

yin yuki said...

bereh doh wase dpt lesen...
bile laa ak nk dpt...haha.. congr8 r apih..

arefief007 said...

Thx2.. hak8..
semoga berjaya la kepada kawan2 ku yang lain yang akan jalani ujian..
egt pesanan ambe tu..
wak lebih kurang jer
jgn mangat ngt.. haha

-Bambino- said...

ceh..jpj tgk sepesen ngn mg jew..
sbb tu ye v lulus..
hahahaha...

Anonymous said...

beto3..
ye nak tolong golongan yer..
haha

arefief007 said...

adoy.. xpela.. dah rezeki.. hak8

insan biase said...

kongrts...huhu..bwk mkwe g jln or..haha

Syahidatul Fathhiyah A.Razak said...

cdap ngat lulus doh..
thniah r..haha..ktue klas dpt lsen frst skali ork?haha

arefief007 said...

syida-->
tuk kelas kite ke? hak8.. xau r..

Syarafina Sabri said...

x mboh merentas desa pkai kete ker???